logo

De Spin – Synopsis

Wytze Hofstra werkt voor het RGM, het Rechercheteam georganiseerde Misdaad, dat tot taak heeft de georganiseerde misdaad te bestrijden. Het is een samenwerkingsverband tussen de politiekorpsen van Amsterdam, Utrecht en Haarlem.

Wytze heeft jaren jacht gemaakt op de grootste crimineel van het land, Tijmen Verhaaf. Als deze voor de ogen van Wytze wordt geliquideerd, lijkt al het werk voor niets te zijn geweest. Maar al snel rijst de vraag: wie heeft Verhaaf vermoord?

Wytze vermoedt dat andere leden van Verhaafs organisatie hebben ingezien dat hun eigen Godfather een gevaar voor de organisatie werd, waarna ze besloten hem voorgoed weg te promoveren als een niet functionerende CEO van een multinational, maar dan zonder gouden handdruk.

Samen met Cor van Reijn, de chef van het RGM, en de Amsterdamse officier van Justitie Jacqueline Wolffers, wil hij de nieuwe top hoe dan ook ontmaskeren. De ‘drie musketiers’ besluiten gebruik te maken van groei-informanten. De belangrijkste is Sherman Cordelia, de eigenaar van een sportschool die vroeger in hasj heeft gehandeld. Onder het toeziend oog van het RGM moet hij het ene drugstransport na het andere ‘binnen trekken’.

Shermans succes blijft niet onopgemerkt en al snel maakt hij contact met Armin Oost, een snel rijzende ster binnen het criminele milieu. Alles lijkt volgens plan te verlopen. Het RGM verwacht via Armin Oost op korte termijn door te kunnen dringen tot de top van de georganiseerde misdaad, door hen de Directie genoemd.

Probleem is dat het Amsterdamse politiekorps – onafhankelijk van het RGM – ook achter Armin Oost aan blijkt te zitten. Als van hogerhand wordt opgedragen dat onderzoek te staken, leidt dit tot woede en frustratie bij Amsterdam. Helemaal als blijkt dat ze door hun collega’s van het RGM verdacht worden van corruptie.

Hofstra en de zijnen zijn in de ogen van de Amsterdammers een stelletje matennaaiers, een ‘elitaire kutclub van gefrustreerde rechercheurs die zichzelf de Dirty Harries van de Lage Landen wanen’.

Terwijl Hofstra en de zijnen gestaag vorderen in hun onderzoek, groeien de onderlinge irritaties tussen Amsterdam en het RGM uit tot een tikkende tijdbom.

Wanneer Armin Oost het dubbelspel van Sherman ontdekt besluit hij de rollen om te draaien. Sherman gebruikt in opdracht van het RGM containers met geconcentreerd vruchtensap om hasj het land binnen te smokkelen. Deze transporten worden nu door Armin gebruikt als dekmantel voor de import van cocaïne.

Sherman brengt na lang aarzelen Wytze op de hoogte van dit dubbel-dubbelspel. Voor het RGM is dit niet het sein om het spel te staken. Integendeel, ze ruiken de kans de grootste criminelen van het land op te pakken voor de handel in hard drugs. Met als groot voordeel dat de strafmaat nu veel hoger wordt. Mocht het onderzoek met succes worden afgerond, dan kan het RMG de volledige Directie voor jaren achter de tralies zetten.

Maar langzaam dringt zich de vraag op wie de operatie nu eigenlijk runt. Hebben Wytze en de zijnen nog altijd het heft in handen? Of is dat toch Armin Oost, met mogelijk op de achtergrond de Directie?

Voordat het eindspel kan beginnen barst de bom. Amsterdam beschuldigt het RGM van het hanteren van ontoelaatbare opsporingsmethoden. Het RGM zegt bewijzen te hebben dat het Amsterdamse korps door en door corrupt is. De oorlog die uitbreekt binnen het justitiële opsporingsapparaat wordt nu openlijk uitgevochten.

In deze brisante situatie besluit Wytze zijn onderzoek toch voort te zetten. Hij krijgt steun van zijn chef bij het RGM, de hoofdcommissarissen van Utrecht en Haarlem én de Amsterdamse officieren van justitie. Maar als alle ophef leidt tot een parlementaire enquête, distantieert de één na de ander zich van het onderzoek.

Zal Wytze er toch nog in slagen de Directie ten val te brengen? Of zal hij worden ingehaald door de politieke realiteit en zal zijn jacht op de Directie hem ten val brengen?